Kindeke…

just want you for my own
More than you could ever know
Make my wish come true oh
All I want for Christmas is you

Als je zoals ik geschiedenis hebt gestudeerd, is het altijd wonderlijk hoe verhalen, mythes en liefdes in de tijd veranderen. Neem nu vandaag: eerste kerstdag. Ja, de oude Germanen vierden al rond 21 december midwinterfeesten waarbij het boze werd verjaagd en het licht werd begroet. Maar tot in de vierde eeuw na Christus vierden Christenen nauwelijks de geboorte van het kindeke Jezus. Pas keizer Constantijn de Grote zorgde ervoor dat Kerstmis op de 25e december werd gevierd. En stap-voor-stap werd het verhaal mooier en kleurrijker – zwanger van symboliek. Dat een kerstster of piek in de kerstboom een verwijzing is naar de ster van Bethlehem die de geboorteplek openbaarde, weet u ongetwijfeld. Maar wist u ook dat de kerstboom een verwijzing is naar een vruchtbaarheidssymbool? En dat die theologisch geïnterpreteerd wordt als voorafbeelding van het hout van het kruis van Christus’ offerdood; het groen van de boom verwijst dan naar het eeuwige leven dat Christus mogelijk maakte. En jawel de kerstlichtjes maken verbinding met de oude voorchristelijke midwintertradities. Zo spelen de oude Germanen nog altijd een rol in het verhaal. Jammer dat wij er tegenwoordig zo’n commercieel feest van hebben gemaakt. 

Als je ouder wordt, nemen de toekomstdromen af en de herinnering uit het verleden toe. Kerstmis… dan denk ik aan een grote kalkoen die mijn moeder altijd klaar maakte. Ik zie nog het lege bord voor me, waarop zij dan een hele poot – of beter nog: poot en dijbeen – legde. Dat was smikkelen en smullen. Die kinderherinneringen, je kleurt het leven net wat zachter en mooier. Daarna worden mijn herinneringen minder, etentjes bij families van exen, gesprekken gingen over van alles en nog wat… maar geen woord is blijven hangen, zelfs geen glimlach. In hemelsnaam, ik was 37 en in de kracht van mijn leven, wat kon mij redden van deze hel van menselijke nietszeggendheid en commerciële leegte…? 

Gelukkig was daar mijn fiets. Ik had toevallig gelezen dat Jozef en de zwangere Maria, gedwongen door een volkstelling, van Nazareth naar Bethlehem waren gelopen – zo’n 140 km. Ik woonde toen in ’s-Hertogenbosch en wist dat mijn gebruikelijke tocht in de zomer – over Zaltbommel, Tiel, Gorinchem – met een kleine aanpassing exact 140 kilometer was. Het was een kerstdag met een buitentemperatuur van zo’n 6 graden, dus goed te doen. Naar verluidt hebben Jozef en Maria over hun toch één week gedaan, ik deed het in ruim 5 uur. Heel wonderlijk, hoe zo’n solo fietstochtje op eerste Kerstdag je terugbrengt naar de oude Germanen, een kribbetje, ezel en os… en persoonlijke gedachten. Wat voor een kindeke was ik nu zelf? Moest tijdens de tocht ook even denken aan de symboliek van de kerstboomballen: zij staan voor de vruchten waarvan Adam en Eva aten in het Hof van Eden. Eva, Eva, Eva dacht ik… ik hoorde je lach, zag de glinstering in je ogen, voelde je tong als een slang over mijn lichaam glijden. Ooit vroeg je mij: zullen we een kindeke maken…? Ik weet niet meer wat ik precies antwoordde, maar het had te maken met: dat komt me nog te vroeg, mijn vrijheid is me nog te lief – begrijp je dat lief? 

Toch wonderlijk, stel je voor dat ik ‘ja’ had gezegd – had ik nu met zijn tweetjes een mooie kersttocht kunnen fietsen. Ik en mijn kindeke. Zo maar, als herinnering aan wat God tegen Adam en Eva had gezegd: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’ Gelukkig hebben de Coursss-mannen zich wel gehouden aan deze goddelijke kinderopdracht. Hjalmar, Roel, Peter en Michel zijn niet voor niets Goden op Wielen… En ik? Ik ben tevreden met de zonnegod die de Romeinen in deze tijd vereerden: de zonnegod Sol Invictus = de onoverwinnelijke zon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s