Pipi & Mathieu

I’ll be there when your train is rolling in…

Dat is toch aardig… hoe sneller de wereld verandert, hoe meer mensen zich terugtrekken in hun eigen werelden. Dit is dé reden voor die o-zo-verwarrende-identiteits-uitingen. Wat je zegt, eet, kleedt, met wie je omgaat, hoe je spreekt, vrijt, wielrent – het bepaalt je identiteit en gender. Om maar direct met de deur in huis te vallen: willen alle vrouwen eigenlijk niet gewoon Pipi Langkous zijn?

Pippi (voluit Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraïmsdochter) woont samen met haar aapje, meneer Nilsson, en haar paard Kleine Witje in villa Kakelbont. Dit tot groot ongenoegen van de morele voorhoede in het stadje, die vindt dat het gezin de basis van gezond opgroeien vormt en dat een kind niet alleen hoort te zijn, zelfs al wil het kind dat zelf. Pippi is immens vrijgevochten en leeft volgens haar gevoel. Dat vrouwen allemaal Pipi willen zijn, hoef ik verder niet te bewijzen in deze tijden van fake news. Bovendien heb ik twee relaties gehad met vrouwen die beiden als koosnaam voor Pipi kozen. Dat is voor mij bewijs genoeg. En besef je eenmaal dat alle vrouwen Pipi willen zijn, begrijp je opeens veel meer van hun leven. Je droomt van een leven als Pipi, word je opeens wakker in een slechte droom – de ‘coutch potato’ naast je op de bank heeft meer belangstelling voor de uitzending van de wielerklassieker Parijs-Roubaix dan voor jouw nieuwe kapsel. Het leven leek zo mooi, maar je nieuw ingerichte huis in de Waluwe in Zaltbommel lijkt op de verste verte niet op Villa Kakelbont. Je kijkt in de spiegel en je denkt… waar ergens ben ik Pipi kwijtgeraakt?

Zou dat voor mannen anders zijn? Wat zou voor hen een rolmodel kunnen zijn? Of laad ik het dichter bij huis houden: wie hadden de Coursss-mannen willen zijn? In de klassieke oudheid ongetwijfeld Alexander de Grote – de onverschrokken veroveraar van een imperium. In de achttiende eeuw hadden ze natuurlijk gekozen voor Johan Wolfgang Goethe – de intellectuele romanticus die met zijn Die leiden des jungen Werthers eenzelfde golf van emoties teweeg bracht als de zelfdoding van Kurt Cobain van Nirvana. Maar we leven nu… en dan is er maar een antwoord mogelijk: M-A-T-H-I-E-U. Kijk hem met die power en elegantie door het veld glijden, zie hem met souplesse en soevereiniteit over de weg zweven. Dat hij naar verluidt meer dan 1 miljoen euro per jaar verdiend is meegenomen, net als zijn supersnelle Porsche en mooie vriendin. Alle mannen willen Mathieu zijn! Wat kan het leven hard zijn: je wilt eigenlijk Mathieu zijn, maar helaas Hjalmar moet Hjalmar zijn, Roel Roel, Peter Peter en Michel Michel… 

Tja, het leven is onrechtvaardig, het lot der Goden valt slechts een enkeling ten deel. Zoals ik: Mathieu is gewoon Mathieu. En zo glijd en zweef ik door het leven. Mooier nog: ooit ben ik eens 2 Pipi’s tegengekomen, eigenlijk een derde Pipi maar dat wist ze zelf niet. We kenden elkaar nog maar nauwelijks, moest voor een ontmoeting elke keer een verre reis van twee uur maken naar het Oosten van het land. Deze Pipi was vrij in haar hart. Ik had me nog nauwelijks voorgesteld, of ze opende een pakje dat ze via een webshop had besteld, met daarin onder meer twee handboeitjes… Boeiend, dacht ik, dat is vast niet bedoeld voor het vastmaken van de fietsen. Ik kon allen maar denken in het Zweeds: Pippi vill inte bli stor – Pipi is geweldig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s