Voor Peter – frisse start

I had good times
There been good times before
I’m gonna start all over
Over again, all over again 

You gave me love, I took a kiss
Sweet rose, things that I miss
You made me lonely once before
I can’t be lonely anymore
I lost love once, lost love twice
I can’t be lonely any more nights
I’m gonna start all over

Wat zijn we druk allemaal – in dit landje, op social media, wat buitelen de verhaaltjes, meninkjes, beeldjes over elkaar heen. De hele dag door ratelt het maar door. Gaat het niet over 100 of 130 kilometer, dan wel over André Hazes jr, het weer of de nieuwe Netflix-serie the Crown, waarin we ons mogen spiegelen aan het leven van Royals. Het leven als Coursss-bloger wordt er niet eenvoudiger op, waar moet je het in hemelsnaam over hebben?

Over zweetdruppels, vermoeide benen, spijtende demarrages, de kracht van carbon… clichés, clichés zijn vermoeiend alsof je op een wielerbaantje van 500 meter plots besluit 500 kilometer te gaan fietsten, exact duizend eentonige en eenvormige rondjes… de monotonie van elke dag naar het werk, 7.00 uur opstaan, in je Volkswagen Passat leaseauto stappen, de file in, een motivatiespeach van je leidinggevende aanhoren, het gezeur van die ene collega waarmee je niet door een deur kunt, het telefoontje van je partner die je een laatste ultimatum stelt, of je verandert, of ze verlaat je met de kinderen… En dan het allerergste: je gloednieuwe Pinarello Dogma F12 bike is gestolen en moet je met de Coursss-mannen mee op een geleende, oerlelijke Triban racefiets van Decathlon van 259,99 euro…

Hoe laag kun je zinken. En toch, en toch… is het allemaal weer wonderlijk hoe we toch weer vaak in staat zijn om al die ellende achter ons te laten en met een frisse start nieuwe kleur aan ons leven te geven. Ikzelf haal mijn ‘geluk’ uit kleine dingetjes, kleine verhaaltjes die soms meer zeggen dan grote woorden. Zo bezocht ik een zondagje of wat geleden na het fietsen met de Coursss-mannen de nieuwe woning van Peter. Een compleet nieuw wijkje, uitkijkend over het maagdelijke groen. Zo herkenbaar, de houten schuttingen, de frisse tuintegels, de bijna onnatuurlijk ogende nieuwe graszoden… wat me echter vooral trof was de herkenning van de nieuwe start. Het begin van een nieuw avontuur begint vooral met een eigen ‘plek’. Ik zie Peter door zijn huis lopen en ervaar dat het hem goed doet. Hij heeft voor ons appeltaart gekocht, koffie kan hij al zetten met een koffieapparaat, maar het hete water voor mijn thee wordt nog verzorgd door een steelpannetje op het vuur… dat gebaar doet me terugdenken aan vroeger. De nieuwe start in mijn nieuwe appartement, 28 jaar, een bankje, wat pannetjes, een racefiets en in de slaapkamer een oud matras op de grond, waarop ik tot verbazing van mijn moeder nog zeker twee jaar op heb geslapen… de frisse start kwam in heel kleine stapjes, maar toen ik eenmaal lid werd van wielerclub De Studel kon ik het nieuwe leven weer volledig omarmen. Dat Peter het steelpannetje van het vuur haalt, brengt me weer terug in de realiteit, de damp slaat van het water terwijl dat in de mok vloeit. Daarna komt de appeltaart aan de beurt, hij snijdt vijf stukken af, legt ze op bordjes, voorziet ze van gebaksvorkjes en zet de bordjes één voor één voor ons op de tafel… En heel even is er een kortstondig moment van stilte, geen van de Coursss-mannen zegt even iets, wat voor hen heel opmerkelijk is! Is het de aanblik van de appeltaart die hen even doet zwijgen of is het Peters mooie zijn die hen als dierbare vrienden even beroert… wie zal het zeggen? Dan wordt er aangevallen op de appeltaarten, vijf mannen in wielerkleding rond een keukentafel, op de achtergrond een lamp op de vloer die nog moet worden opgehangen, voor de bank een mandje met een deken erin, waarvan ik denk dat het een wollig wereldje is voor een kat of zo. Ik vraag het daarom ook aan Peter: ‘leuk die deken, heb je een kat?’ ‘Nee hoor, dat is mijn deken, ik vind het ontzettend lekker om in de avond languit op de bank te liggen onder een warme deken…’ In mijn achterhoofd hoor ik de zanger zingen: I’m gonna start all over…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s