Licht aan en gaan!

De avonden beginnen te lengen en dan ontstaat altijd het dilemma; lamp mee of toch nog zonder? Bij ons is de doorslag al snel lamp mee, want veiligheid voor alles! Omdat goed materiaal het halve werk is toog ik naar mijn vaste mechanieker in het altijd mooie Gameren. Eerlijk advies, goede service en dito prijzen maken dit de uitvalsbasis voor steeds meer mamil’s op de lokale weg.

Na ampel beraad en een zoektocht bij diverse leveranciers kwamen we op de Led Lenser XEO 19R hoofd/fietslamp. Het betreft hier een zeer veelzijdig en compleet licht pakket. Gelukkig worden er voor de liefhebber van de koersfiets goede montage steunen meegeleverd zodat het geheel stabiel op het stuur kan worden gefixeerd. De bediening van het geheel is intuïtief en de mogelijke lichtopties zijn wat mij betreft erg innovatief. De bundels van de twee LED lampen zijn afzonderlijk van elkaar te focussen waardoor je de lichtstraal breed kunt zetten voor de korte afstand of juist gecentreerd voor een bundel op lange afstand. Na een tochtje uitproberen in het donker heb ik nu de een breed en de ander gefocust staan wat op de weg het beste beeld geeft. Overigens heeft de lamp met een topsterkte van 2000lumen het vermogen andere weggebruikers danig te verblinden, een goede afstelling is derhalve noodzakelijk!

Naast de vele manieren waarop de lamp te monteren is, zijn ook de lichtstanden erg geavanceerd. Zo kan de lamp de lichtsterkte automatisch aanpassen op je eigen snelheid. Denk hierbij tijdens het fietsen: wanneer je sneller gaat wil je verder vooruit kunnen kijken. Sta je stil of doe je het rustig aan? Dan heb je aan iets minder licht vaak al genoeg. Het bedienen van alle verschillende lichtsterkten, knipperstand en beide LED’s gaat vrij eenvoudig door de 5-voudige schakelaar bovenop de lamp. Deze doet met een centrale schakelaar en 4 knoppen hieromheen erg denken aan de afstandsbediening van een TV.

De 5200mAh accu die meegeleverd wordt kent genoeg capaciteit voor ca. 4uur fietsen op de hoogste sterkte, zet je hem op een meer bescheiden stand van 200 lumen dan is de accuduur 20uur. Ik ben zeer enthousiast naar aanleiding van de test, een stabiel en degelijke lamp geleverd met een compleet arsenaal bevestigingsmiddelen in een handig foedraal. Gegarandeerd voor weer enkele winters fietsplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s