De ‘s’ van stilte…

Uh – Wauw Fakka en rap je nog, zo lang doe je. Zit je nog bij TopNotch? Niet bemoeien. Ik had een visie, ik zie het groeien Glow-up season, al m’n nigga’s groeien. M’n bitches zijn bad en ze willen stoeien… Heb je dat gisteren gezien op Temptation Island? Die Samantha is echt een bitch; hoe kon ze nu vreemd gaan met die vréééselijke Mike. Die Tom vind ik zo’n schatje, mag zo langskomen bij me. Wat zeg ik – binnenkomen of nog beter klaarkomen… ha, ha, ha. Kdenggg, Kdenggg, Kdenggg, het is met trots dat makelaarskantoor AllesVoorU meldt dat de eerste fase van het unieke nieuwbouwproject Bomela aan de Boemel is afgerond. We staan hier met z’n allen – kdenggg, kdenggg, kdengg – om de contracten voor de definitieve fase te ondertekenen. Woeiiii, Woeiiii, Woeiiii… het waait hier wel aardig hard nu. Tringgg, hé een alarm-sms: er is code rood afgekondigd in verband met hevige windvlagen. Hoe pakken we dat aan? Roep het gewoon om man. Geef hier die microfoon: beste mensen, er is code rood afgekondigd vanwege hevige windvlagen. Het is daarom onverantwoord om de ondertekening door te laten gaan, gaat u zo snel mogelijk naar huis. Ga niet op de fiets, vermijd bomen en hoge gebouwen… Gosh, zie je wat de beurzen doen in Azië? Die tropische storm heeft daar zoveel schade aangericht dat de koersen van de bouwbedrijven geëxplodeerd zijn. Kóóópen dus die aandelen BAM en Heijmans… Lekker sfeertje hier op dit festival. Wie zijn die chicks? Ken je die niet? De 4 non blondes… And I say, hey yeah yeah, hey yeah yeah I said hey, what’s going on? And I say, hey yeah yeah, hey yeah yeah I said hey, what’s going on? Oh, oh oh Oh, oh oh

And I try, oh my god do I try I try all the time, in this institution And I pray, oh my god do I pray I pray… 

Ik was duidelijk de weg kwijt. Al die herrie, die non-descripte gesprekjes, sociaal-media geleuter, ik zocht de stilte. Was helemaal vergeten hoe dat klonk, stilte. 

Volgens mij klonk het ongeveer zo                          [           ]

Maar hoe klonk het nu precies? Waar vind je nog stilte, de ruimte voor meditatie? Ik dacht het te vinden in een Benedictijner klooster ergens in Drenthe. Maar het schrapen en tikken van het bestek in de ochtend, het geschuifel van schoenen door de gangen, de piepende deuren en het getjilp van de zomervogels… maakten me gek. Daarom maar gevlucht naar een hoge berg in de Oostenrijkse alpen. Na een heftige 5-uren wandeltocht kwam ik eindelijk aan op de RuheSpitze… uit het dal dwarrelde het geluid van het verkeer omhoog. De beschaving had me ook hier ingehaald.

Ik had de hoop al opgegeven. Alles losgelaten, gewoon een stukje gaan fietsen, de Linge volgend op een verloren ochtend in de zomer van 2019. Onderweg viel me al op hoe rustig het op de weg was, toen realiseerde ik me: driekwart Nederland was op vakantie. Genietend van landschap en meanderende Linge kwam ik langzaam in een soort flow terecht. Flow, het geheim naar geluk – volgenspsycholoog Mihaly Csikszentmihalyi: ‘Being Fully immersed in a feeling of energized focus, full involvement, and enjoyment in the process of the activity.’ 

Ik werd één met mijn omgeving, één met toen en nu, één met de vogel die daar aan de horizon zweefde, één met mijn benen die ronddraaiden in perfecte kadans, het fluisteren van de ketting over het kransje…

Volgens mij klonk het ongeveer zo                          [           ]

Coursss... the sound of silence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s