Fietsen week 29, Big Boy.

In 2017 maakte ik samen met mijn oudste zoon Sil een 3 weekse rondreis door de zuidelijke staten van de USA. Het was niet onze eerste keer in het land van onbegrensde mogelijkheden. Maar wat me dit keer extra is bijgebleven van de “redneck states” is buiten de grote waardering die iedereen daar heeft voor Trump, dat hier echt alles groter en sterker is.

Zo las ik ter plaatse een stuk over de Union Pacific, de grootste spoorwegmaatschappij van de VS die in de jaren ’30 een nieuwe locomotief nodig hadden. Dit werd de enorme Big Boy die vanaf de eerste oorlogsjaren dienstdeed. De locomotief was geschikt om snel over de prairie te rijden en zware wagons door de Smokey & Rockey Mountains te trekken. Vanwege de hoge eisen aan snelheid en vermogen werd de Big Boy de grootste en sterkste locomotief ter wereld met een lengte van 40 meter, een gewicht van 541 ton en 6360pk vermogen.

Afgelopen dinsdag waren we op pad met onze eigen Big Boy Rob. De sticker op zijn spacercap met de benaming “Hercules” leek me eerst een beetje randjesopzoekerij maar niets is minder waar. Als een onvervalste loc denderde onze mastodont door, tot alle wagons in het treintje piepten en kraakten op hun onderstellen. Met net geen 37kmh gemiddeld maakten we een mooie ronde op een prachtige avond door het land van Maas & Waal.

De komende weken ga ik wat toeren door het zwarte woud, en ook Roel en Michel zijn dan naar verre oorden vertrokken. Maar wellicht zien jullie Peter nog als paarse schicht door de regio flitsen! Voor een ieder die weg is of nog gaat, een fijne vakantie gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s