Trek Domane SL6 Disc

Smeren, Poetsen nog een beetje Smeren

Gisteravond was ik mijn fiets aan het schoonmaken en bedacht ik mijzelf, geen vervoersmiddel is zo duurzaam als de fiets. Bij correct onderhoud gaat je beste vriend jaren (soms tientallen) mee. Naast het tijdig vervangen van slijtage onderdelen is natuurlijk poetsen en smeren van je fiets een belangrijk onderdeel. Persoonlijk vind ik het schoonmaken van mijn racefiets (Trek Domane SL6 Disc) een prettig werkje waarbij ik afgezonderd in mijn mancave mijn hoofd lekker leeg kan maken!

Je fiets bestaat natuurlijk uit ontelbare onderdelen en om de slijtage van de onderdelen zo laag mogelijk te houden worden er verschillende smeermiddelen gebruikt. Een gemeenschappelijk gebruik voor de smeermiddelen is natuurlijk dat ze ook vuilafstotend en roest remmend werken.

shopping.png

Ketting
De meeste mensen denken bij smering als eerste aan de ketting, en niet verwonderlijk. Een goed onderhouden ketting zorgt voor 98% van de krachtoverbrenging tussen crank en achterwiel. Wordt de ketting die uit ca. 450 losse onderdelen bestaat niet goed onderhouden dan neemt de overbrenging zienderogen af en verlies je dus rendement. Nieuwe kettingen (ik gebruik altijd KMC) zijn vaak voorzien van een dikke smering die zorgt voor een soepele beweging, helaas trekt een dergelijk product ook vuil aan als een Sjinees de GlimmerTwins… Ik vertrouw al een tijdje op de producten van Brunox en dan specifiek voor de ketting, het product Top-Kett. Een all-weather Chain lube die vuil- en waterafstotend werkt en niet onbelangrijk een goede hechting heeft!

Snelle Spray
Unknown.jpegAltijd populair zijn de spuitbus middelen, omdat het zo lekker ruikt heb ik me jarenlang schuldig gemaakt aan de toepassing van WD-40 het “wondermiddel”. Uiteraard is dit product zeker niet slecht maar ook hier kies ik tegenwoordig voor een ander middel van de Brunox familie, de Turbo Spray; smeert, reinigt, beschermt tegen corrosie en komt werkelijk overal tussen. Maak nou niet de fout dit als een WD-40 overal voor toe te passen want dit soort producten zijn niet geschikt voor permanente smering en bepaalde afdichtingen aan je fiets kunnen zelfs beschadigen door dit soort producten! Wat wel perfect gaat is bijvoorbeeld gecorrodeerde aluminium onderdelen weer te laten “shinen” als nieuw.


De fietser anno 2019 houdt natuurlijk van de nieuwe economie en geniet met volle teugen van de voordelen van thuiswerken! Niemand die op je vingers kijkt zelflerend vermogen onderhouden en natuurlijk het genot van het heft zelf in handen hebben. Er zijn een klein aantal zaken die je in de smiezen moet houden met smering en poetsen… Allereerst is de juiste dosering en opslag belangrijk zodat de smeermiddelen niet vuil worden. Een goede oplossing bij het gebruik van dikkere vetten bijvoorbeeld is wegwerpspuiten van de apotheek te vullen. Voor het reinigen van ketting, bladen en cassette zijn diverse handige tools te koop bij je vaste mekanieker, zo kocht ik bij fietsheer Luijendijk in Gameren recent een mooi setje van Shimano voor weinig geld. En hou in de gaten dat je mancave de ideale begraafplaats is voor versleten kleren, gereten in verwerkbare flarden.


De Pieni
Soms heb je van die situaties dat iets met Pieni* kracht moet vastzitten en niet meer los mag komen. Ik denk dat we wel kunnen stellen dat loctite de WD-40 van het vastzetten is en het tegenovergestelde van smering… Dit bekende middeltje is een lijm om de schroefdraad vast te zetten van onderdelen met het risico van loslopen. zoals bijvoorbeeld trappers (iets anders dan pedalen) aan de crank of de boutjes waarmee stuur aan stuurpen worden bevestigd. Gebruik niet altijd pienikracht! bovenstaande onderdelen moeten bijvoorbeeld ook met een momentsleutel worden aangedraaid voor de juiste bevestiging

Remmen is angst!
Maar soms wel nodig, zelf heb ik Shimano discbrakes en man die zou ik voor geen goud meer willen missen. Er is nog steeds wat controverse met name over duurzaamheid maar die komt alleen nog van de dinosauriërs die ze zelf niet hebben. Na ruim 8k op mijn trek heb ik zelfs de hydraulische olie nog niet hoeven te laten bijvullen laat staan verversen (nou ben ik ook niet snel bang). Tubo-Clean is een middeltje wat je kunt gebruiken om je schijven te reinigen en ontvetten want anders gaan ze piepen wat ergens ook wel weer stoer is “gierende remmen”. Bijkomend voordeel gebruik is, dat dit goedje perfect werkt om je gedemonteerde cassette schoon te spuiten 🙂

trek-domane-sl-6-disc-2017-road-bike-black-white-EV283316-8590-1.jpg

GlimmerTwins
Als 1 van de 2 GlimmerTwins heb ik mijn matte frame vorig jaar afgezworen en ben weer voor een clearcoat lak gegaan. Makkelijk bij te houden met een carbon care product. Specifiek geschikt en niet agressief voor je plastic troeteldier, vrijwel iedere week was ik mijn fiets met gewone autoshampoo en poets hem daarna met dit middel. Ik hoorde recent een oud mekanieker van een profploeg zeggen dat het plezier in fietsen begint bij goed onderhouden materiaal. Daar kan ik het niet meer mee eens zijn…

Veiligheid
In bovenstaand verhaal heb ik wat dingen toegelicht over producten voor de makkelijk te onderhouden onderdelen van je fiets, die in basis iedere wielrenner zou moeten beheersen. Voor andere meer gecompliceerde onderdelen heb je nog een groep andere smeermiddelen en montagepasta’s. Fietsenmaker is een serieus en vaak ondergewaardeerd vak door “TWC de thuissleutelaar” dat ik toevertrouw aan mijn vaste mekanieker in Gameren, eerlijk advies, eerlijke prijzen, en altijd kwaliteit op 1. Voor mij betekend dit geen gehannes met het vervangen van (keramische)lagers, balhoofden en brackets maar veiligheid op 1 bij de professional. Want je zult maar met een slordige 80kmh de Col d’Aspin afdalen en je voorvork begint te stuiteren….Olie: product met een lage viscositeit, goede stroombaarheid, bijvoorbeeld in druppelvorm smeerproduct wordt toegepast op kettingen, vaak bevat het additieven.
Vet: (Billy en Bessy) Smeermiddel met een hoge viscositeit, vaak olie dat is verhard met een verdikkingsmiddel.
Kruipolie: zeer vloeibaar en vluchtig smeermiddel, (dus vaak goed voor het schoonmaken) infiltreert water en corrosie, maar ook andere smeermiddelen (waardoor soms contraproductief).
Viscositeit: betekent kleverig, geeft informatie over de stromingseigenschappen van het smeermiddel: hoe hoger de waarde, des te taaier de olie, hoe minder vluchtig de olie.


Samengevat
Ben ik een grote fan van de Brunox producten, niet alleen door het mooie onverstoorbare retro etiket (back to the eighties) van deze van oorsprong Zwitserse fabrikant. Maar zeker ook door het gebruiksgemak en de kwaliteit van deze gespecialiseerde producten die zich al decennia hebben bewezen!

En gebruik ik de producten niet voor mijn fiets, dan is er altijd nog nut in het jagers seizoen voor de schietgeweren 😉

IMG_1846.jpg

*de Pieni was een zeer gewaardeerd monteur van het befaamde, maar helaas ter ziele gegane Bikecenter VANTUYL in Zaltbommel. De beste man was zo ontstrand sterk dat wat hij had vastgedraaid met geen duvelsgeweld meer was los te krijgen “pienikracht”

Een gedachte over “Smeren, Poetsen nog een beetje Smeren

 1. Wat een leuk stuk over Brunox!
  We hopen dat je het goed vind dat we je bericht hebben gedeeld 🙂
  Graag zouden we je een fiets geschendoos van Brunox toezenden als dank!

  We horen graag.

  Mvg
  Brunox
  Brett Moring

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s